Жури

Yasssen<br>Todorov
Yasssen
Todorov
Ясен Тодоров е носител на голямата награда на фотоконкурса National Geographic 2018. Негови изображения са публикувани от National Geographic, Los Angeles Times, Guardian и др., и са изложени на летище O’Hare в Чикаго, Съмърсет Хаус, Шотландския парламент. Активен пилот и летателен инструктор, той се специализира във въздушна фотография, включваща както популярни, така и отдалечени части на света. Г-н Тодоров е концертен цигулар и професор по музика в Държавния университет в Сан Франциско.
Уебсайт: https://www.jassentodorov.com
Esther<br>Horvath
Esther
Horvath
Естер Хорват е сътрудник на National Geographic и фотограф за германския институт за полярни и морски изследвания „Алфред Вегенер“. Работата ѝ е съсредоточена върху документирането на изследвания на климата и научни експедиции в полярните региони. Освен акцента върху климатичните изменения и всичките ѝ научни усилия през различни полярни изследователски експедиции, нейна мисия е също да обърне внимание на жените в Арктика. Целта е да бъде забелязана решаващата роля, която те играят в оформянето на настоящето и бъдещето на региона. Хорват е активна в публичните си изказвания, визуалната научна комуникация под формата на книги и в международни изложби и образование.
Уебсайт: https://estherhorvath.com
Ivan<br>Miladinov
Ivan
Miladinov
Иван Миладинов гони изгреви и залези вече близо 20 години. Освен професионален фотограф и лектор, той е и лицензиран планински водач (член на UIMLA). През неговите лекции по пейзажна и нощна фотография са минали над 1000 души. Всичко започва, когато Иван е на 15 години и баща му му дава лентова камера за една ученическа екскурзия в Македония. Там заснема първите си пейзажи. По това време, обаче, на преден план е подготовката и участието в Downhill състезания. По-късно, като студент, Иван се завръща към фотографията. Все още обича да прекарва свободното си време в планината, но има нужда да замени байка с нещо друго. По това време попада на снимки на Galen Rowell и решава, че ще съчетае разходките в природата с фотография. Научава повече за Magic Hour концепцията и я превръща в център на своето творчество. Купува първият си фотоапарат с идеята, че освен за хоби, ще го използва и да си докарва доход, докато учи. Близо 5 години се занимава главно с фото журналистика и сватбена фотография, а пейзажната фотография си остава лична страст и хоби. След завършването на 3-тата си специалност, Иван взима важно решение - отказва работа по специалността си и решава, че ще се занимава професионално с фотография. 2015 година връща пейзажите на преден план като създава своя школа по пейзажна фотография. Започва да организира и води и международни фото турове. Иван обича да работи по концептуални проекти като зад гърба си има 6 експедиции - 5 зад полярния кръг и 1 в Хималаите. По време на една от експедициите към проекта “ARC 66” (Фотографии направени зад Северния полярен кръг), Иван и Велико Карачивиев създават филмът North, който през 2021 печели първа награда в международния Банско Филм Фест. 2 години по-късно, Иван решава да стартира още един проект - 14х8000 - заснемане на всички 14 осемхилядници в света. Този проект е обвързан и с негова детска мечта - да види Еверест. Той вярва, че планината не може да бъде покорена и затова неговата цел не включва изкачването на тези върхове. Идеята му е, досегът му до тези велики планини да бъде с камера в ръка, показвайки ги в драматична светлина заедно с бита и хората, които ги обитават. Основно вдъхновение за Иван е природата, а първо правило на терен - напълно сливане и уважение спрямо мястото, на което се намира. Ключовото за него като личност е, че в основата на изживяването и това, което му носи най-голямо удоволствие е да бъде сред природата в търсене на кадъра. Понякога се налага да върви стотици километри пеша в планината, в продължение на дни, без дори да извади фотоапарата. Но това само го стимулира допълнително. Колкото по-труден е бил пътят към един кадър, толкова по-голямо удоволствие изпитва, когато го види отпечатан. Споделянето на резултата винаги е било на заден план, може би това е и причината да разполага с близо 5 терабайта необработени кадри.
Уебсайт: https://ivanmiladinov.com
Dimitar Karanikolov
Dimitar Karanikolov
Димитър Караниколов е архитект и травъл фотограф. Завършва Архитектура в София и специализира в ONL - Ротердам. Работи за Foster+Partners - Лондон, след което се завръща в България и създава студио Meshroom за архитектурни визуализации. В последните години пътува на специализирани фотографски експедиции в опит да заснеме автентични места и хора, и непознати гледни точки със своя дрон. Негови фотографии са публикувани от Lonely Planet, Fubiz, Designboom и Nat Geo. През 2019 печели IPA (International Photography Awards) в категорията “травъл фотография”, а през 2020 става Aerial Photographer of the Year в категория “изящно изкуство”. Има 6 самостоятелни фотоизложби до момента.
Уебсайт: https://linktr.ee/karanikolov